sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Oranssia pellavaa

Facebookissa tuli vastaan juttu, jossa oli innostuttu neulomaan kesävaatteita pääasiassa pellavasta. Itsekin höynähdin tähän oitis ja aloin surffata ensin Ravelrystä paidan mallia ja heti sen jälkeen nettikauppoja ajatuksella, että mistä löytyisi kiva pellavalanka ko. malliin.

Paidan malliksi valitsin Geminin. Ohje on ilmainen Ravelryssä ja helppo sekä nopsa neuloa. Pellavalangan ostin Snurresta. Käytiin Helsingissä päiväretkellä niin pääsin ihan kivijkalkamyymälään hipelöimään kivoja lankoja ja näkemään värit liveneä. Näin ei tarvinnu odotella tilausten saapumisia nettikaupoista.

Langat eivät pöydällä kauaa vanhentunu, kun alotin niistä jo neulomaan. Pellava oli mulle vieras materiaali neuloa. En ollu ennen siitä tehny mitään enkä tienny miten se käyttäytyy. Niimpä katsoin parhaakseni neuloa MALLITILKUN! Heti ensimmäisestä rivistä alkaen lanka pölisi ja kutitti nenää. Lisäksi siinä oli todella epämiellyttävä haju. Ihan kun joku öljy tai kemikaali. En tiedä onko tämä langalle ominaista vai onko näitä kuljetettu jossain sellaisessa paikassa, josta haju on tarttunu. Mallitilkun tikuttelu osottautu oikein hyväksi ratkaisuksi ja sen huomasi etenkin tilkun pyykkikoneessa käytön jälkeen. Pesukone pehmenti neuletta ja tiheyttä laskiessani tajusin, että se venyi pituussuunnassa. Samoin tilkun harva neulepinta, jonka aiheutti 4mm puikot poistui.

Langasta jäi sellanen paperinarumainen fiilis; ainakin tälläselle langankuluttajalle, joka neuloo villasekotteita. Onnekseni kuitenkin ostin samaanaikaan HiyaHiyan 80senttiset pyöröt. Sain huomata, että neulominen on tosiaankin myös välineurheilua. Puikot oli niin ihanan kevyet ja lanka kulki puikoilla kun unelma. Antakoon hyvät puikot anteeksi langan epämukavuudet, jotka koin.

Ja sitte niihin kuviin olkaa hyvät!


Varasin lankaa 5 kerää ja luulin yhden olevan liikaa. Kuitenkin kävi niin, että tämä määrä juuri ja juuri riitti. Lankaa jäi sen verran yli, että ehkä pari kerrosta olisin sileää sillä vielä saanut ennen helmajoustinta. Hyvin riittää kuitenkin pituus näinkin.


Vyötärön kohdille tuli parit lisäykset tuomaan leveyttä.Lähdin hakemaan paidasta suht tyköistuvaa sellasen lörpän sijasta ja tässä onnistuin hyvin.


Vertaamalla paria viimistä kuvaa huomaa, että hihoissa ja toisella puolella on reikäneuletta. Näissä selkä on sileää oikeaa. Ohje kertookin, että paitaa voi pitää kumpi puoli vain edessä. Itse tykkään tästä enemmän näin pidettynä.

Malli oli simppeli ja ohje virheetön. Kauluksen reikäneuleen jälkeen eroteltiin hihat ja posoteltiin suoraa oikeaa helman joustimeen asti. Sitten vain hihat enää sekä päättely ja valmista tuli! Neuloin tätä kolmisen viikkoa, mutta keskeneräisiä oli useampi, joten olisi tämän saanut valmiiksi nopeampaankin.

Malli: Gemini Raverlystä
Koko: S
Puikot 3,5mm ja 4mm
Lanka:  Silken valmistama Puro Lino 100% pellava
Menekki: 230g

Suosittelen kokeleimaan!

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi, nähdäänhän myöhemmin uudelleen! :)